Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB 3.0

Twoja przeglądarka jest przestarzała i nie wspiera obecnych standardów WWW.
Zalecamy instalację najnowszej wersji jednej z przeglądarek, które poprawnie obsługują obecne standardy, np:

  • Arora
  • Chrome
  • Firefox
  • Opera
  • Safari

Jak dodac linki w stopce tak jak jest na tym forum

Regulamin działu

1. Zanim spytasz, użyj opcji szukaj!
2. Jeśli nic nie znajdziesz, pisząc temat z pytaniem napisz której wersji phpBB3 używasz i dokładnie opisz problem
3. Każdy problem opisz w osobnym temacie

4. Jeśli opisujesz problem z zainstalowanym stylem, podaj co najmniej jego nazwę.
Jeśli możesz, powiedz też, czy bazuje na prosilverze, czy na subsilverze2, oraz podaj link pozwalający go ściągnąć.

Jak dodac linki w stopce tak jak jest na tym forum

Postprzez Sk_uter » 25 paź 2007, o 18:08 ·

jak wyzej
__/...Sk_uter...\__

Sk_uter

Posty: 171Dołączył(a): 22 mar 2007, o 19:21

Re: Jak dodac linki w stopce tak jak jest na tym forum

Postprzez LEW21 » 25 paź 2007, o 19:58 ·

Otwórz:
phpBB3/styles/prosilver/template/overall_footer.html

Znajdź:

Kod: Zaznacz cały

<div class="copyright">


Dodaj zaraz po znalezionym tekście (w tej samej linii):

Kod: Zaznacz cały

<strong>Wymiana linkami:</strong> <a href="http://adres.tld" title="Tytuł linka">Tekst linka</a> &bull; <a href="http://adres.tld" title="Tytuł linka">Tekst linka</a><br /><br />
Potrzebujesz pomocy? Napisz na forum zamiast wysyłać komuś prywatną wiadomość lub pisać do kogoś przez jakiś komunikator.
Avatar użytkownika

LEW21

Papa SmerfPosty: 3204Dołączył(a): 18 cze 2006, o 12:17Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak dodac linki w stopce tak jak jest na tym forum

Postprzez TomaszM » 27 gru 2007, o 12:05 ·

Witam, czy moze ktoś mi podpowiedzieć, gdzie wstawić charseta iso, żeby w stopce wyświetlały się polskie znaki?
Z góry dzięki

TomaszM

Posty: 5Dołączył(a): 27 gru 2007, o 12:00

Re: Jak dodac linki w stopce tak jak jest na tym forum

Postprzez delcik » 27 gru 2007, o 15:41 ·

Dwie sprawy, na jakim serwerze masz forum i czy na forum nie masz żadnych "krzaczków", czy tylko w stopce występują?
Obrazek
Avatar użytkownika

delcik

CherlakPosty: 76Dołączył(a): 15 gru 2007, o 02:50

Re: Jak dodac linki w stopce tak jak jest na tym forum

Postprzez TomaszM » 27 gru 2007, o 20:04 ·

Cześć,

A więc hostuję wszystkie swoje fora od wielu lat na tmbnet.de i to z powodzeniem. Sprawa na 100% nie wynika z serwera. Po konwersji z v2 na v3, polskie znaki są zarówno w interfejsie forum, jak i w postach Userów. Nie ma ich tylko i wyłącznie w stopce forum. Jako ciekawostkę mogę dodać, że nawet gdy zamiast liter z polskimi ogonkami w ich miejscach manualnie wykorzystam znaczniki html, to wyświetlają się litery z ogonkami, ale nie polskimi (siekieś francuskie czy niemieckie ;) ). Sprawę bym może i olał, gdyby nie fakt, iż ludzie, którzy linki u mnie wykupują, żądają polskich znaków, czemu się absolutnie z ich strony nie dziwię.

TomaszM

Posty: 5Dołączył(a): 27 gru 2007, o 12:00

Re: Jak dodac linki w stopce tak jak jest na tym forum

Postprzez TomaszM » 31 gru 2007, o 12:12 ·

Hm, naprawdę nikt nie jest w stanie pomóc?

TomaszM

Posty: 5Dołączył(a): 27 gru 2007, o 12:00

Re: Jak dodac linki w stopce tak jak jest na tym forum

Postprzez sionek » 31 gru 2007, o 12:51 ·

Tomaszu,

Naprawdę dajesz za mało informacji.
phpBB3 standardowo koduje w UTF-8.
Teraz, gdy już wiemy, że reszta jest OK,
pozostaje jedna niewiadoma:
Czy
1) linki w stopce są statyczne (wpisywane ręcznie przez Ciebie)
2) linki w stopce są dynamiczne (jakiś system wymiany linków)

Ad. 1 Problem tkwi w używanym przez Ciebie narzędziu.
Nawet Windowsowy Notatnik ma opcję zapisz jako UTF-8
Wystarczy tylko z niej skorzystać pisząc treść linka,
a potem kopiując ten fragment w odpowiednie miejsce
stopki.

Ostatecznie można dokonać edycji w dowolnym edytorze
kopiując ą, ę , ś, ć, ł z wyrazów dobrze wyświetlanych, niezależnie
od tego, że w edytorze wyglądają dziwacznie.

Ad.2 W tym przypadku powinieneś zasysać linki odpowiednio
zakodowane (jeśli system wymiany linków ma takie możliwości).

Pozdrawiam,
Grzegorz
Obrazek abc.haiku.pl/forum
Avatar użytkownika

sionek

PoetaPosty: 201Dołączył(a): 6 wrz 2007, o 14:16Lokalizacja: Toruń

Re: Jak dodac linki w stopce tak jak jest na tym forum

Postprzez TomaszM » 31 gru 2007, o 12:56 ·

Tak, linki u mnie są statyczne, tworzę je sam i są stałe, klasyczny html, żadnych skryptów, czy też, o zgrozo, systemów wymiany linków. Tak dla przypomnienia - tutaj nie chodzi nawet o same linki, po prostu wszystko po class=copyright, nie zależnie czy jest to link czy nie, nie ma polskich znaków.

Do edycji używam notatnika, a skopiowałem te linki z miejsca, gdzie wcześniej się właśnie wyświetlały poprawnie, czyli z footer'a phpbb2 do footer'a phpbb3. Jak już wspomniałem nawet zastąpienie polskich liter znacznikami html, nie pomaga.

Dzięki bardzo za odpowiedź,
Tomasz

TomaszM

Posty: 5Dołączył(a): 27 gru 2007, o 12:00

Re: Jak dodac linki w stopce tak jak jest na tym forum

Postprzez LEW21 » 31 gru 2007, o 13:30 ·

Windows w między czasie przekodowywuje znaki, więc to że skopiujesz je dobrze nie musi oznaczać że efekt będzie dobry. Musisz ten plik zapisać jako UTF-8 i tyle.
Potrzebujesz pomocy? Napisz na forum zamiast wysyłać komuś prywatną wiadomość lub pisać do kogoś przez jakiś komunikator.
Avatar użytkownika

LEW21

Papa SmerfPosty: 3204Dołączył(a): 18 cze 2006, o 12:17Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak dodac linki w stopce tak jak jest na tym forum

Postprzez TomaszM » 31 gru 2007, o 13:35 ·

Nadpisałem wszystko jeszcze raz, już jest OK. Dzięki Wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam.

TomaszM

Posty: 5Dołączył(a): 27 gru 2007, o 12:00

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Zaloguj  •  Zarejestruj

cron