Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB 3.0

Twoja przeglądarka jest przestarzała i nie wspiera obecnych standardów WWW.
Zalecamy instalację najnowszej wersji jednej z przeglądarek, które poprawnie obsługują obecne standardy, np:

  • Arora
  • Chrome
  • Firefox
  • Opera
  • Safari

własny BBCode z użyciem inne bazy MSQL - Trudne!

Regulamin działu

1. Zanim spytasz, użyj opcji szukaj!
2. Jeśli nic nie znajdziesz, pisząc temat z pytaniem napisz której wersji phpBB3 używasz i dokładnie opisz problem
3. Każdy problem opisz w osobnym temacie

własny BBCode z użyciem inne bazy MSQL - Trudne!

Postprzez Doppler » 12 gru 2008, o 18:18 ·

Mam dwie różne bazy - Forum ORAZ Galeria
Chciałem przygotować kod BB wyświetlający miniaturkę obrazka, będącą linkiem do strony tego obrazka.

Kod: Zaznacz cały

<a href=LINK><img scr=THUMB></a>


Zarówno link jak i adres miniaturki powinny być pobierane z bazy Galerii, odnoszące się do ID - numeru pozycji w bazie MSQL

BBCode powinien więc wyglądać tak:

Kod: Zaznacz cały

[bla]ID[/bla]


przygotowałem prawidłowy kod php, który prawidłowo wyświetla taką miniaturkę z linkiem na zwykłej php (see here). Ale jeśli stworzę BBCode z takim zapisem jedyne co się wyświetla w poście to

Kod: Zaznacz cały

[bla]ID[/bla]


Rozumiem że problem tkwi w odniesieniu się do innej bazy. Czy jest sposób aby plik odnosił się do dwóch baz, albo żeby część pliku odnosiła się do innej bazy ?

Doppler

Posty: 107Dołączył(a): 18 gru 2007, o 10:23

Re: własny BBCode z użyciem inne bazy MSQL - Trudne!

Postprzez Doppler » 16 gru 2008, o 21:08 ·

Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc !

Doppler

Posty: 107Dołączył(a): 18 gru 2007, o 10:23

Re: własny BBCode z użyciem inne bazy MSQL - Trudne!

Postprzez Doppler » 31 gru 2008, o 17:14 ·

i jeszcze raz - nikt nie ma pomysłu ?!?!?!
Bardzo potrzebuję tej opcji - proszę o sugestie

Doppler

Posty: 107Dołączył(a): 18 gru 2007, o 10:23

Re: własny BBCode z użyciem inne bazy MSQL - Trudne!

Postprzez LEW21 » 1 sty 2009, o 02:45 ·

Odwoływanie się do baz w bbkodach to zbędna komplikacja. Zrób to tak, żeby adres strony z obrazkiem i miniaturka obrazka miały URI zależny tylko od ID, a potem po prostu zrób w bbkodzie coś w stylu

Kod: Zaznacz cały

<a href="http://cośtam.cośtam/cośtam?id={NUMBER}"><img src="http://cośtam.cośtam/cośtamminiaturka?id={NUMBER}"/></a>
Potrzebujesz pomocy? Napisz na forum zamiast wysyłać komuś prywatną wiadomość lub pisać do kogoś przez jakiś komunikator.
Avatar użytkownika

LEW21

Papa SmerfPosty: 3196Dołączył(a): 18 cze 2006, o 12:17Lokalizacja: Warszawa

Re: własny BBCode z użyciem inne bazy MSQL - Trudne!

Postprzez Doppler » 2 sty 2009, o 11:52 ·

hmm... myślałem nawet o tym ale przecież obrazek ma SRC: thumb.jpg i jedyne miejsce gdzie występuje w bazie to w rekordzie obrazka jako "link do miniaturki". Miniaturki nie mają swojej bazy.

Używam galerii Coppermine. (http://www.genealogia.okiem.pl/foto2)

LInk jest problemem jest tylko ten odcinek kodu:

Kod: Zaznacz cały

<img src="http://cośtam.cośtam/cośtamminiaturka?id={NUMBER}"/>


Nie mam narzędzia żeby wyświetlić THUMB za pomocą numerka - przyznaje że nie jestem taki sprawny w PHP żeby domyślić się jak to zrobić.

Doppler

Posty: 107Dołączył(a): 18 gru 2007, o 10:23

Re: własny BBCode z użyciem inne bazy MSQL - Trudne!

Postprzez LEW21 » 2 sty 2009, o 16:09 ·

No ale w miniaturka.php skądś wziąłeś adres miniaturki. Wklej kod tego pliku
Potrzebujesz pomocy? Napisz na forum zamiast wysyłać komuś prywatną wiadomość lub pisać do kogoś przez jakiś komunikator.
Avatar użytkownika

LEW21

Papa SmerfPosty: 3196Dołączył(a): 18 cze 2006, o 12:17Lokalizacja: Warszawa

Re: własny BBCode z użyciem inne bazy MSQL - Trudne!

Postprzez Doppler » 2 sty 2009, o 21:39 ·

kod PHP przygotowałem sam
adres miniaturki wziąłem z bazy MSQL od galerii - baza ma strukturę:

id
adres obrazka
adres miniaturki
rozmiar itp.
....

oto kod

Kod: Zaznacz cały

$numer = 3467;
$getUrl=mysql_query("SELECT pid,filepath,filename FROM fotogen_pictures WHERE pid LIKE '$numer' ORDER BY pid", $db2);

if($getUrlArray=mysql_fetch_array($getUrl))
{

echo "<a href=\"http://www.genealogia.okiem.pl/foto2/displayimage.php?pos=-";
printf($getUrlArray["pid"]);
echo "\">";
echo "<img src=\"http://www.genealogia.okiem.pl/foto2/albums/";
printf($getUrlArray["filepath"]);
echo "thumb_";
printf($getUrlArray["filename"]);
echo "\" align=\"left\" border=\"0\"></a>";
echo "";
}


ten kod to dla mnie szczyt możliwości

Doppler

Posty: 107Dołączył(a): 18 gru 2007, o 10:23

Re: własny BBCode z użyciem inne bazy MSQL - Trudne!

Postprzez LEW21 » 2 sty 2009, o 23:52 ·

Kod: Zaznacz cały

$sql = 'SELECT filepath, filename
            FROM fotogen_pictures
            WHERE pid = '
 . ((int) $_GET['id']);
$result = mysql_query(sql, $db2);

if ($row = mysql_fetch_array($result))
{
    header('Content-Type: image/jpeg');
    readfile('./albums/' . $row['filepath'] . 'thumb_' . $row['filename']);
    exit;
}
 


Umieść to w pliku http://www.genealogia.okiem.pl/foto2/thumb.php, a w bbkodzie użyj:

Kod: Zaznacz cały

<img src="http://www.genealogia.okiem.pl/foto2/thumb.php?id={NUMBER}"/>
Potrzebujesz pomocy? Napisz na forum zamiast wysyłać komuś prywatną wiadomość lub pisać do kogoś przez jakiś komunikator.
Avatar użytkownika

LEW21

Papa SmerfPosty: 3196Dołączył(a): 18 cze 2006, o 12:17Lokalizacja: Warszawa

Re: własny BBCode z użyciem inne bazy MSQL - Trudne!

Postprzez Doppler » 3 sty 2009, o 03:23 ·

Przygotowałem plik thumb.php (z odniesieniem do bazy oczywiście)

niestety nie ma efektu - obrazek się nie wyświetla

strona jest pusta - nie ma nawet śladu na obrazek

Doppler

Posty: 107Dołączył(a): 18 gru 2007, o 10:23

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

Zaloguj  •  Zarejestruj