Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB 3.0

Twoja przeglądarka jest przestarzała i nie wspiera obecnych standardów WWW.
Zalecamy instalację najnowszej wersji jednej z przeglądarek, które poprawnie obsługują obecne standardy, np:

  • Arora
  • Chrome
  • Firefox
  • Opera
  • Safari

Błąd po upgradzie z 3.0.2 na 3.0.3

Regulamin działu

Ten dział jest miejscem na poszukiwanie pomocy w razie błędu krytycznego na działającym w Internecie forum. Przez błędy krytyczne rozumiemy błędy uniemożliwiające działanie forum. Pisanie o błędach niekrytycznych lub o forach testowych będzie nagradzane ostrzeżeniem i usunięciem wątku.

Nie zapomnij podać adresu forum! Bez tego prawdopodobnie nie będziemy mogli Ci pomóc.

Błąd po upgradzie z 3.0.2 na 3.0.3

Postprzez Lesław » 1 gru 2008, o 20:00 ·

Witam!

Proszę o pomoc. Zrobiłem upgrade do forum za pomocą Automatic Upgrade Package. Po instalacji wyskakuje błąd:

Kod: Zaznacz cały

Fatal error: Language file ./language/pl-x-temat/portal.php couldn't be opened. in (...)
http://www.forum.milsim48h.com
Doczytałem, że powinienem wgrać plik portal.php do katalogu ze spolszczeniem, tylko że ja na tym forum NIE MAM zainstalowanego portalu... :shock:
Czy ktoś może pomóc?

Lesław

Posty: 19Dołączył(a): 16 sty 2008, o 11:59Lokalizacja: Tricity

Re: Błąd po upgradzie z 3.0.2 na 3.0.3

Postprzez Ronnie » 1 gru 2008, o 20:02 ·

na pewno nigdy na tym forum nie instalowałeś żadnego portalu ?
Avatar użytkownika

Ronnie

Ort Hunter | Smerf GadułaPosty: 2751Dołączył(a): 10 kwi 2007, o 23:24Lokalizacja: Łódź

Re: Błąd po upgradzie z 3.0.2 na 3.0.3

Postprzez Lesław » 1 gru 2008, o 21:03 ·

Na 100% nie instalowałem tam portalu. Ale być może wiem gdzie popełniłem błąd. Do upgreadu potrzebne są dwa pliki. Pierwszy to wspomniany już Automatic Update Package, a drugi to plik "update_3.0.2_to_3.0.3", który został ściągnięty przez skrypt aktualizacji. Ponieważ wcześniej robiłem upgrade innego forum na phpbb3, na którym właśnie mam zainstalowany portal, do upgreadu kolejnego forum, wykorzystałem ten już wcześniej ściągnięty plik. I to był chyba błąd. Nie jestem pewien, ale co może być innego?
Czy w tej sytuacji jest możliwość naprawy forum?
Czy raczej nie prościej byłoby wrzucić nową instalkę 3.0.3 i podpiąć do bazy danych? Wrzucić theme i po krzyku?

Lesław

Posty: 19Dołączył(a): 16 sty 2008, o 11:59Lokalizacja: Tricity

Re: Błąd po upgradzie z 3.0.2 na 3.0.3

Postprzez Lesław » 2 gru 2008, o 10:38 ·

Witam!

Poradziłem sobie z problemem, tak jak napisałem w poprzednim poście. Czyli skasowałem wszystkie pliki forum i zastąpiłem je nową instalką + dodatkowo przekopiowałem styl ze starej wersji forum. Podmieniłem plik config.php i wszystko śmiga jak trzeba.

Gdyby ktoś chciał zrobić coś podobnego, to warto zwrócić uwagę, że skrypt upgrade 3.0.2 to 3.0.3 dokonał już wcześniej niezbędnych zmian w bazie danych.

Lesław

Posty: 19Dołączył(a): 16 sty 2008, o 11:59Lokalizacja: Tricity

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Zaloguj  •  Zarejestruj