Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB 3.0

Twoja przeglądarka jest przestarzała i nie wspiera obecnych standardów WWW.
Zalecamy instalację najnowszej wersji jednej z przeglądarek, które poprawnie obsługują obecne standardy, np:

  • Arora
  • Chrome
  • Firefox
  • Opera
  • Safari

Metody zapisywania szablonu

Regulamin działu

Zabrania się zakładania wątków dotyczących problemów z phpBB3.

Metody zapisywania szablonu

Postprzez duchu » 17 mar 2014, o 13:21 ·

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak działają te dwie metody zapisywania szablonów w phpbb3 ? Pierwsza to zapisywanie do systemu plików, a druga do bazy danych. W moim szablonie jest wybrana ta druga metoda i wydaje mi się, że jest dość problematyczna. Dlatego prosiłbym żeby ktoś w miarę w prostu sposób opisał działania tych dwóch metod.

duchu

Posty: 18Dołączył(a): 12 paź 2007, o 11:25

Re: Metody zapisywania szablonu

Postprzez Luna_s20 » 18 maja 2014, o 03:58 ·

Szablon do bazy danych? :lol: Nie ma opcji.
Do bazy danych wysyłana jest informacja o wyborze szablonu podstawowego, a nie sam szablon :)
Sam szablon możesz edytować na dwa sposoby. Pierwszy sposób to edycja przez Panel Administratora. Metody działają tak samo, przy czym pierwsza po prostu jest zawodna. Osobiście odradzam edytowanie plików "na gorąco". Warto je sobie zostawić w oryginalnej formie na wypadek, gdyby wkradł nam się jakiś paskudny błąd. Druga metoda, polecana chyba przez każdego kto metody te porównał, to zgranie plików szablonu na dysk, zabezpieczenie oryginalnej wersji plików(zgranie ich do odrębnego katalogu jako backup), przeedytowanie jakimś edytorem(odradzam zwykły notatnik, lepiej użyć n++, darmowy a dobry), i wgranie ich z powrotem na serwer.
Z kolei w samych plikach na serwerze strona jest buforowana. Po edycji szablonu należy więc albo poprzez Panel Administracyjny odświeżyć szablon stylu, albo usunąć odpowiedniki edytowanych plików z folderu "cache" na serwerze. Zresztą, jak edytujesz przez Panel Administracyjny, też musisz styl odświeżyć.

Na pliki stylu składają się pliki zawarte w katalogu ./styles/'nazwa_stylu'/template <- tutaj przechowywane są pliki HTML;
./styles/'nazwa_stylu'/imageset <- tutaj przechowywane są pliki obrazków dla danego stylu
./styles/'nazwa_stylu'/theme <- tutaj przechowywane są pliki motywu, czyli nic innego jak style CSS dla twojego stylu.

Coś, z czym już się niestety spotkałam, a co stanowczo odradzam. Gdy edytujesz styl, nie edytuj plików zawartych w 'cache', bo po każdym odświeżeniu stylu w Panelu Administracyjnym po prostu swoje modyfikacje utracisz. Z kolei po każdej zmianie w plikach ./styles/'nazwa_stylu' należy styl koniecznie odświeżyć, inaczej zmiany się nie wyświetlą, ponieważ strona pobiera pliki do wyświetlenia właśnie z 'cache'.

Tak więc w "systemie plików" w 'cache' znajduje się wyłącznie bufor stylu, a zmiany w nim zapisywać musisz samodzielnie, czy to przez FTP, czy przez Panel Administracyjny.

Luna_s20

Posty: 210Dołączył(a): 24 lip 2012, o 05:36

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

Zaloguj  •  Zarejestruj

cron