Strona 1 z 1

Ogromna baza 720mb?

PostNapisane: 26 cze 2013, o 10:04
przez varadero125

Forum


Adres forum: varadero125.pl
Tłumaczenie: inne 3.0.11
Zainstalowane MODy:

Zainstalowane style:

Serwer


Typ serwera: płatny współdzielony
Wersja PHP: 5.3
Wersja bazy danych: MySQL

Ogromna baza 720mb?


Witajcie,
To moje pierwsze forum.
Mam taki problem. Jestem adminem forum varadero125.pl.

Trochę statystyk:
Liczba postów: 706 Posty dziennie: 5.40
Liczba wątków: 132 Wątki dziennie: 1.01
Liczba użytkowników: 46

Jak widać forum jest malutkie i rzadko ktoś w na nim pisze. Od kilku dni używam dość mocno mChata pisząc tam ze znajomym. Baza danych rośnie w zastraszającym tempie, ale co ciekawe.
Provider (nazwa.pl) pokazuje mi w panelu admina rozmiar bazy: 720mb. Skrypt pokazuje mi Rozmiar bazy: 5.75 MiB

Co kilka dni wywala się z błędem dostępu do bazy danych. Wtedy wchodzę w panel admina u providera i się okazuję, że skończyło się miejsce w bazie, powiększam i działa nadal. Teraz ustawiłem na 1024 mb i więcej nie mogę.

Powiedzcie mi, czy mChat zapełnia tak bazę? Co mogę zrobić żeby zmniejszyć rozmiar bazy, bo zaraz całe przewidziane miejsce się skończy, a więcej jak 1024 nie mogę ustawić.

Pls pomóżcie!

Re: Ogromna baza 720mb?

PostNapisane: 26 cze 2013, o 11:44
przez lapszyn
Nie jest możliwe, aby przy poprawnej (nawet domyślnej) konfiguracji mChat aż tak zapełniał bazę. To w końcu tylko krótkie wiadomości tekstowe zajmujące raptem po kilkanaście kilobajtów każda.
Zrób kopię bazy i spróbuj wyczyścić historię mChata. Sprawdź w panelu hostingu o ile spadnie rozmiar bazy.
Jeśli okaże się, że to to, to masz coś pochrzanione z mChatem, że generuje tak potężne ilości danych zapisywanych do bazy danych.
Ponadto ściągnij plik bazy i zobacz jakie są rzeczywiście jego rozmiary, chociaż stawiam na to, że rzeczywiście będzie miał tak dużo, a skrypt forum zlicza tylko rozmiary własnych tabel, bez mChata.
Zaloguj się też do phpMyAdmin i zobacz która z tabel jest aż tak spuchnięta i podejrzyj jej zawartość, bo nie chce mi się wierzyć, że wiadomości z mChata aż tak rozpychają bazę.

Re: Ogromna baza 720mb?

PostNapisane: 26 cze 2013, o 13:47
przez varadero125
Ok. Dzięki za sugestie. Tabele mChata ważą rzeczywiśćie kilka kb.

Wszedłem do phpMyAdmina i co widzę. Tabele:
phpbb3_posts 199,8 MB
phpbb3_search_wordmatch 442,1 MB

Pozostałe tabele ważą po kilka kb.

Teraz pytanie, jak je odchudzić? I dlaczego one tyle ważą?
Miałem ustawione dość duże załączniki, ale już je wyłączyłem, a baza nadal puchnie.

Re: Ogromna baza 720mb?

PostNapisane: 26 cze 2013, o 14:22
przez stankovi23
PA -> Ogólne -> Ustawienia wyszukiwarki
Zmień "Backend wyszukiwania:" z "Fulltext native" na "Fulltext mysql".
PA -> Konserwacja -> Indeks wyszukiwarki
Usuń Indeks Fulltext native, a utwórz Fulltext mysql.
Powinno odchudzić :)

Re: Ogromna baza 720mb?

PostNapisane: 26 cze 2013, o 14:28
przez varadero125
Jak próbuje zmienić "Backend wyszukiwania:" z "Fulltext native" na "Fulltext mysql" wyskakuje mi błąd:

Pełnotekstowe indeksy MySQL mogą być używane tylko w tabelach MyISAM.


Jak próbuje utworzyć utwórz Fulltext mysql. też mam info: Informacja

Pełnotekstowe indeksy MySQL mogą być używane tylko w tabelach MyISAM.


Jakieś pomysły?

Dzięki za pomoc.

Re: Ogromna baza 720mb?

PostNapisane: 26 cze 2013, o 16:15
przez lapszyn
Tabele bazy można skonwertować, ale przyczyna musi leżeć gdzieś indziej.
Na jednym z for, którym administruję indeks wyszukiwarki jest zbudowany właśnie w oparciu o Fulltext Native. Forum też jest postawione na serwerach Nazwa.pl. Ma prawie 250 tys. postów, a rozmiary tabel wynoszą "zaledwie":
phpbb3_posts 140 MB
phpbb3_search_wordmatch 230 MB

Nie wiem więc co u Ciebie, na forum z 700 postami, aż tak zapycha bazę. Masz 357x mniej postów, a tabela z postami zajmuje 30% więcej niż u mnie. Nie mówiąc już o tabeli z indeksami wyszukiwarki.
Jaką masz ilość zindeksowanych słów i relacji słowo-post? U mnie jest to odpowiednio 404 tys. i 6 mln. Podejrzewam, że u Ciebie jest wielokrotnie mniej, a mimo to tabele masz większe.

Skąd ściągnąłeś paczkę ze skryptem? Może skrypt jest uwalony i forum wrzuca Ci do bazy tony śmieci.

PS. Wiem, że to mrówcza praca, ale przy tak małej ilości postów wykonalna. Sprawdź, co jest przechowywane w tabeli phpbb3_posts. Przy takiej ilości danych muszą być tam jakieś śmieci, które nie są postami.

Re: Ogromna baza 720mb?

PostNapisane: 26 cze 2013, o 20:08
przez varadero125
Liczba zindeksowanych relacji słowo - post: 0 :]
phpbb3_posts waży 223 mb. Tak wygląda u mnie tabela:
Obrazek

Jest ok czy te puste pola mogę wywalić?

Zainstaluje od nowa skrypt i zrobię kopię bazy starej i przekopiuję do nowej. Zobaczymy czy coś się zmieni.

Re: Ogromna baza 720mb?

PostNapisane: 2 lip 2013, o 20:17
przez varadero125
Nie chciałem pisać nowego tematu dlatego piszę tu.
Wiem dlaczego baza tyle zajmowała. phpbb3_posts ważyła 430mb, bo była w niej kupa spamu. Co ciekawe posty nie były widoczne na forum. To samo było w phpbb3_topics. Ok, usunąłem wszystko ręcznie. Znalazłem usera, ktory nie pisał postów i w profilu miał jakiś spamerski adres - usunąłem. Spam cały czas ładuje się do bazy?

Jakieś pomysły?

Re: Ogromna baza 720mb?

PostNapisane: 10 lut 2017, o 10:16
przez ala321
... spora ta baza :)